Kontaktlinser
Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32


Vi justerar våra kontaktlinspriser varje vecka efter leverantörspriser för att kunna erbjuda dig det bästa möjliga pris. Hos oss får du alltid dagens pris på kontaktlinser, expertis, högkvalitativ service och syn-trygghet.

Kan alla använda kontaktlinser?
Nästan alla kan använda kontaktlinser. Din optiker beskriver de olika linstyper som finns och hjälper dig att välja den bästa lösningen för din livsstil och ditt behov av synkorrigering. Kontaktlinser kan korrigera när- och långsynthet, astigmatism och presbyopi samt förändra din ögonfärg, med eller utan synkorrigering. Kort sagt finns det kontaktlinser för nästan alla.


Är det obehagligt att sätta in en kontaktlins i ögat?

Det är normalt att känna obehag inför något man gör för första gången. Det är vanligt att ställa sig själv frågor som ”Kommer det att funka?” och ”Hur kommer det att kännas?” . Din optiker vägleder dig genom proceduren och du kommer att inse hur mycket enklare det är, än vad du först trott. Studera stegen för att sätta in och ta ut kontaktlinser i guiden till höger. De flesta vänjer sig fort till att sätta in kontaktlinser utan att tänka.


Är det svårt att sköta sina kontaktlinser?

Endagslinser sätts enkelt in på morgonen och tas sedan ut på kvällen och slängs. Månadslinser måste rengöras varje dag, efter användning. Det kan göras på två sätt: Med en lättanvänd allt i ett rengörings vätska eller med en peroxidbaserad lösning för känsliga ögon. För att få veta mer, läs avsnittet om skötsel av kontaktlinser och fråga din optiker.


Är kontaktlinser bekväma?

Moderna kontaktlinser är tillverkade av mjuka vattenabsorberande material som gör dem helt biokompatibla med ögonen. Om du besöker din optiker kan du känna på dem och prova dem i ögonen. Fler än hundra miljoner människor använder kontaktlinser.

Idag finns det kontaktlinser för nästan alla synfel som närsynthet, översynthet, astigmatism, åldersrelaterade synfel, och vid vissa skelnings problematik. Det händer mycket på kontaktlinsområdet, och det händer snabbt. Något som gällde för ett par år sedan är kanske inte en självklarhet idag.

Kontaktlinser gör stor skillnad i mångas liv, de underlättar vardagen och ger möjlighet att näst intill glömma sitt synfel. För oss är det därför en självklarhet att alla ska ges möjlighet att använda linser.

För närvarande i Sverige har 76% av befolkningen mellan 16-70 år behov av syn-korrigering  och 18% av befolkningen använder kontaktlinser. Många kontaktlinsbärare använder kontaktlinser på deltid. Användare av endagslinser är generellt mer nöjda med sina kontaktlinser. Samtidigt har utvecklingen av multifokala linser gått fort framåt och idag finns det bra kontaktlinser för presbyoper. 9 av 10 över 45 behöver korrigera sin syn . Undersökning utförda av stora kontaktlinstillverkare visar att kontaktlinsbärare är nöjdare än glasögonbärare.Varför prova kontaktlinser?


Oavsett om du vill göra något nytt med ditt utseende, känna dig fri att vara mer aktiv, eller bara kunna se så bra som det går, är kontaktlinser ett utmärkt alternativ till glasögon. Det kommer att göra skillnad för hur du ser – och för hur du ser ut. Upptäck fördelarna.Se bra ut utan glasögon.

• Återupptäck ditt naturliga vackra utseende med kontaktlinser.
• Använd dem jämt, bara när du är ute bland folk, eller vid speciella tillfällen.
• Lägg bort glasögonen när du önskar och framhäv din sminkning.
• Välj bland alla solglasögon utan styrka.
• Det är perfekt med kontaktlinser om du önskar vara utan glasögon periodvis.
• Få den rörelsefrihet du behöver när du idrottar.
• Upplev friheten i att se klart på ett bekvämt och smidigt sätt.

Se bättre

• Se bra i hela synfältet med kontaktlinser.
• Se klart när du kör bil – även i mörker.
• Håll koll på vad som händer med skarp syn både i centrum och de yttre delarna av synfältet.Kontaktlinser och sport.

Oavsett om du utövar din idrott på högsta elitnivå eller om du tycker om att spela en runda golf då och då, kan kontaktlinser ge dig en skarp syn och rörelsefrihet.

Upptäck fördelarna. Oavsett vilken idrott du utövar kan du dra nytta av kontaktlinser om du vill höja dig ett steg i förhållande till dina motståndare.

• De ger bättre sidoseende.
• Du behöver inte oroa dig för att kontaktlinserna ska vara i vägen, eller ramla av eller halka fram när du rör dig eller svettas.

• Du får ett mer fullständigt synfält, möjlighet till bättre syn-kvalitet i varje öga, och i många fall bättre kontrastseende.
• Linser blir inte immiga, och kan användas under sol- och skidglasögon, samt under masker och hjälmar.
• Med kontaktlinser ser du de verkliga måtten, vilket innebär att det du ser inte är förvridet i form eller storlek.


Man kan använda kontaktlinser vid vanliga synfel som:

• Närsynthet (myopi)
• Översynthet (hyperopi)
• Astigmatism (brytningsfel)
• Åldersynthet (presbyopi)Kontaktlinser och barn: Mycket av den forskning som finns om kontaktlinser och barn och ungdomar visar tydligt att kontaktlinser har en positiv inverkan på barn och ungdomars livskvalitet. Men det är naturligtvis viktigt att komma ihåg att barn under 8 år måste undersökas av ögonläkare innan de kan få kontaktlinser.¤ 9 av 10 kontaktlinsbärare använder kontaktlinser på dagtid och glasögon kvällstid.

¤ Praktiskt: så tyckte 87% , när det regnar, immar inte, enklare och leka med barnen eller sporta, båtlivet blir enklare man tappar inte linserna så lätt när man är ute på sjön.

¤ Utseende: så tyckte 46% , passar till festliga tillfällen, när man ska klä upp sig, när man vill variera sig och så förstås på helgen.

¤ Bäst syn: så tyckte 24%, naturlig bildstorlek, fritt synfält, ingen prisma förskjutning, kan korrigera stora skillnader mellan höger och vänster, enkelt att byta vid förändrad syn.


Dagens moderna, bekvämare kontaktlinser gör det lättare att bära kontaktlinser om du slutade med linser på grund av komfortproblem. Komfortproblem: 64% av de som slutar med kontaktlinser kontaktar inte sin kontaktlinsoptiker innan de slutar. 47% av de som slutar gör det p g a komfortproblem.


Komfortproblem orsakas ofta att kontaktlinsbärare har fel sorts kontaktlins och de skulle trivas mycket bättre bara genom att byta kontaktlinstyp. Andelen kontaktlinsbärare som upplevde problem med torra och irriterade ögon samt obehag vid slutet av dagen minskade kraftig när de bytte produkt. En uppgradering till moderna kontaktlinser är ett måste för kontaktlinsbärare som använder äldre linstyper.
Kontaktinserna finns i olika material för bästa syn-komfort och ögonhälsa, allt ifrån att bäras en dag , två veckor, en månad eller upp till ett halvår.

Vissa linser kan man t.o.m. sova med.Kontaktlinskontroll från 450:-

Kontaktlins-tillpassning från 695:-Endagskontaktlinser: Används endast under en dag och kastas på kvällen när du tar ur dina kontaktlinser. Fördelen är att alltid ha en fräsch kontaktlins, inga extra rengörings- eller förvaringsvätskor.

Lätt att ta med på resan. Heltidsbärare av endagskontaktlinser anser att fördelarna väger upp den extra kostnaden. De kan oftast inte tänka sig något annat alternativ. Endagslinser ger möjlighet till ett flexibelt kontaktlinsbärande som komplement till glasögon. Många använder endagskontaktlinser som en bra komplement för att kunna variera sitt utseende eller exempelvis när man reser, simmar, under pollensäsongen eller befinner sig i en smutsig miljö. Undersökning visar att användare av endagars kontaktlinser är bäst på att följa rekommenderad användartid, och samt 9 av 10 följer instruktionerna korrekt. Att jämföra med 7 av 10 användare som har sina kontaktlinser under 1 månad  och 5 av 10 av dem som använder sina kontaktlinser veckovis.

Enkelt med endagskontaktlinser för barn. De allra flesta upptäcker tidigt att de behöver syn-korrektion, vanligtvis upptäcks synfelet när barnen 10-14 år. Det kan vara en känsligt ålder att börja med glasögon och därigenom förändra sitt utseende. Kontaktlinser kan öka barns livskvalitet, både p g a upplevd frihet och att det ger bättre självkänsla. Många föräldrar tror att barn inte kan använda linser . Detta stämmer inte.

¤ Barn får tillpassas linser från 8 års ålder.

¤ Barn är bra på att följa instruktioner.

¤ Endagslinser är ett utmärkt alternativ för barn och ungdomar eftersom de varken kräver rengöring eller speciell skötsel.

Pris ex. Proclear one day 1050:- 2x90/box


Pris ex. 1-DAY ACUVUE MOIST 1220:- 2x90/box

pris ex. DAILIES Aqua Comfort Plus 1050:- 2x90/box


pris ex. DAILIES AquaComfort Plus  190:- 1x30/box


Månadslinser: Hållbarhet 1 månad, tas ur på kvällen för en enkel rengöring och förvaras i en speciell kontaktlinsvätska i en linsburk under natten och kan användas på nytt igen nästa dag.

Vissa månadskontaktlinser kan man även sova med från någon natt per vecka upp till 29 nätter. Dessa tillverkas i ett siliconhydrogelt material som släpper igenom extra mycket syre så att hornhinnan ej skadas under natten. Största fördelarna: Hälsosamt för ögat, många månadskontaktlinser i silikonhydrogel-material kan bäras upp till 6 nätter i sträck.

Pris ex. Biomedics 55 Evolution 350:-/ ½ år

Pris ex. Biofinity 720:-/½ år

Arbeta med kontaktlinser. Sitter du mycket framför datorn?

Vad vi än tycker om det, har datorer blivit en oundviklig del av våra dagliga liv. Man uppskattar att vi sitter så mycket som tre och en halv månad varje år framför en datorskärm eller en tv. Men att stirra på en datorskärm hela dagen ökar risken för ögon- och syn-bekymmer, såsom:
• Torra och irriterade ögon
• Trötta ögon
• Suddigt seende
• Röda ögon och ljuskänslighet
• Huvudvärk
• Smärtor i rygg och nacke


Varför datorarbete är jobbigt för ögonen ? Att blinka är kroppens naturliga sätt att fylla på tårfilmen som är en hinna av vatten, fett och näringsämnen. Tårfilmen gör att våra ögon hålls rena och fuktiga. Man blinkar inte lika väl eller inte lika ofta när man jobbar framför dataskärm. När vi blinkar fördelas tårvätskan över ögonen så att de alltid är fuktiga, och så att främmande partiklar inte kommer in i och irriterar ögonen och orsakar besvär. Normalt blinkar vi en gång var femte sekund (11 000 gånger om dagen). Men när vi arbetar framför en dataskärm koncentrerar vi oss hårt och blinkar därför mer sällan eller fullständigt. Studier har visat att vi faktiskt blinkar fem gånger färre än vi borde.Att använda bildskärm. Ögonen har inte särskilt svårt att fokusera på tryckt text, där bokstäverna är tjocka, svart och skarpa. Bokstäver på en bildskärm har inte samma kontrast, och har inte lika skarpa kanter. Dessa bokstäver (pixlar) är ljusast i mitten och svagare i intensitet mot kanterna. Det gör det svårare för ögonen att konstant fokusera på bilden. Att sitta vid datorn en hel dag kan vara förödande för dina ögon. Läs våra tips om hur du minskar effekterna av datorarbete, och läs om hur du väljer kontaktlinser som kan bidra till att hålla dina ögon fräscha och välmående.Att arbeta vid datorn med kontaktlinser: Önskar du kontaktlinskomfort även framför dataskärm? Om du använder kontaktlinser märker du ännu tydligare hur datorarbete påverkar dina ögon – när du blinkar mindre kan kontaktlinsernas yta bli torr, vilket känns obehagligt. Det behöver inte vara på det sättet. Om du vill använda kontaktlinser utan obehag medan du arbetar vid datorn, prova ACUVUE® OASYS® with HYDRACLEAR® PLUS som tagits fram specifikt för att i högre grad likna den naturliga ytan på ditt öga och är gjorda i material som håller kvar fukten.


Hemligheten är en spjutspetsteknologin  HYDRACLEAR® Plus som skapar en kontaktlins som känns lika naturlig som ditt öga.  HYDRACLEAR® Plus möjliggör ett högt volyminnehåll av vätande ämnen i ett syrerikt kontaktlinsmaterial, vilket skapar ett kontaktlins med extra hög vätningsförmåga . Detta i sin tur bidrar till att kontaktlinsen upprätthåller en stabilare tårfilm, vilket ger en extra mjuk och bekväm känsla. Flera viktiga egenskaper hos kontaktlinsen samverkar för att göra ACUVUE® OASYS till en så bekväm kontaktlins så som:


Att kontaktlinsen har en slät yta och ger en extra mjuk och skön känsla för ögonen. När du blinkar glider dina ögonlock över kontaktlinsen smidigt och enkelt. Den är flexibel på så sätt att den böjer sig och lätt följer ditt ögas naturliga form.  


Att kontaktlinsen andas, släpper igenom i princip 100% syre till din centrala kornea  jämfört med om du inte bär kontaktlinser.


Att kontaktlinsen hjälper till och skyddar dina ögon motskadligt UV-strålning med klass 1 UV-skydd.


Att kontaktlinsen fuktar och har en hög vätningsförmåga och är tålig mot uttorkning som gör att kontaktlinsen känns lika naturlig att bära som dina egna ögon.

 

Det finns för dygnet-runt bruk också.

 

Pris ex. ACUVUE OASYS   with HYDRACLEAR® PLUS 1040:-/ ½ år


Pris ex. ACUVUE OASYS Toric with HYDRACLEAR® PLUS 1400:-/ ½ år
Tips för datoranvändare.

"Undvik bländande ljus". Undvik att sitta vänd mot ett ljust fönster – ljuskontrasten mellan skärmen och det som finns bakom kan orsaka påfrestningar på ögonen och obehag.

"Blinka oftare". Den största anledningen till att ögonen torkar ut när man arbetar vid datorn är att man inte blinkar tillräckligt. När man blinkar blir linserna återfuktade, och känns bättre.

"Använd rätt kontaktlinser". Välj en kontaktlins som bevarar fukten och minimerar de obehagliga effekterna, exempelvis ACUVUE® OASYS® with HYDRACLEAR® PLUS.

"Ställ in din bildskärm". När du tittar precis rakt fram bör din blick hamna precis ovanför bildskärmen.

"Ta pauser". Ta en paus på 20 sekunder var 20:e minut. Fokusera på någonting som är minst 6 meter långt bort från datorn. Låt blicken vandra mellan olika föremål på olika avstånd.


Tvåveckorskontaktlinser: Hållbarhet 2-veckor, samma skötsel och användning som månadskontaktlinserna.

Dygnet-runt-kontaktlinser: Månadskontaktlinser med den högsta syregenomsläppligheten kan användas dygnet runt upp till en månad. Många ser denna kontaktlinstyp som ett alternativ till laseroperation. Största fördelarna: kan bäras upp till 30 nätter i sträck, bra syn hela dygnet. 4 av 10 kontaktlinsbärare är intresserade av att prov dygnet-runt-kontaktlinser.

Pris ex. AIR OPTIX Aqua 6/box 320:- Dygnet-runt & Månads

Pris ex. Air Optix Night & Day Aqua 6/box 585:- Dygnet-runt


Progressiva kontaktlinser: Finns som endagskontaktlinser, tvåveckorskontaktlinser eller månadskontaktlinser.

Tillpassas vid presbyopi (ålderssynthet) när man behöver en annan styrka för läsning än den på långt håll.Man behöver inte vara särskilt gammal när man drabbas av presbyopi. Presbyopi är en naturlig förändring och mellan 40 och 50 märker de flesta att det är svårt att se på nära håll t. ex. en tidning eller mobiltelefon, till synproblem i dämpad belysning. Idag är presbyopi enkelt att avhjälpa med progressiva kontaktlinser eller glas, nu kan man få hjälp med att förbättra sin syn på nära håll, på avstånd och däremellan. Perfekt komplement till dina progressiva glas när du är ute och reser och olyckan är framme. Finns även för dygnet-runt bruk.


Pris ex. Acuvue Bifocal 6/box 355:- Veckovis


Pris ex. Proclear 1-day multifocal 30/box 395:- Endagars


Pris ex. Pure Vision Multi-Focal 6/box 620:- Månad

 

Pris ex. PureVision 2 HD Multifocal 6/box 785:- Månad


Pris ex. Biofinity Multifocal 6/box 685:- Månad


Astigmatiska kontaktlinser "Toriska"

2 av 10 känner inte till att det finns toriska kontaktlinser som kan användas veckovis, månadsvis eller som endagslins. 44% av alla under 45 år med behov av syn-korrektion har astigmatism på mer än 0,75D. Synskärpan kommer att förbättras avsevärt jämfört med synskärpan med en sfärisk lins.

Pris ex. AIR OPTIX for Astigmatism 6 st/box 595:-

Pris ex. PureVision 2 HD for Astigmatism 6 st/box 660:-

Pris ex. PureVision for Astigmatism 6 st/box 560:-

 

Pris ex. 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism 30/box 330:- Endagsbruk.


Pris ex. Biofinity 6 st/box 450:-


Färgade kontaktlinser: Används ofta av personer som tycker om att variera sitt utseende. Största fördelarna: Man kan på ett enkelt sätt ändra sitt utseende. Kan användas för att förändra eller förstärka egen ögonfärg. Finns även som endagarskontaktlins.  Att köpa färgade kontaktlinser utan styrka, så kallade färgade leksakslinser av oseriösa försäljare kan få allvarliga konsekvenser. Alla typer av kontaktlinser även färgade leksakslinser ska tillpassas och ordineras av leg.optiker med kontaktlinsbehörighet.  

Pris ex. FreshLook Dimensions 6 st/box 585:-

 

Pris ex. FreshLook One-Day 10 st/box 125:- Endagars.

Stabila kontaktlinser.

 

Så kallade hårda kontaktlinser används när hornhinnan är mycket oregelbunden ;Kratokunos;, vid mycket torra ögon eller vid grava synfel när det ej går att få tillfredsställande synskärpa med vanliga mjuka kontaktlinser.

 

Ring oss gärna för att få dagsaktuella kontaktlinspriser. Vi tillhandahåller alla kontaktlinsmärken från marknadens ledande aktörer.Kontaktlinskontroll från 450:-.


Kontaktlins-tillpassning från 695:-


Boka tid direkt online via vår hemsida eller Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32


Hej. har du frågor, eller vill boka en tid hos oss? Ring: 08 - 651 00 32